Jdi na obsah Jdi na menu

2017 Soutěž Jednotek požární ochrany ,,Vteřiny pro život"

 119_1510.jpg  Soutěž „ Vteřiny pro život“ vznikala téměř dva roky. S myšlenkou uspořádat soutěž   hasičů, která by v sobě zahrnula zábavu i odbornou a fyzickou přípravu hasičů, přišel   tehdy nový velitel JSDHO Chlumín Ing. Ján Chlebo. Hlavní myšlenkou soutěže bylo   nacvičit si základní úkony při zdolávání požárů , dostat je pod kůži, zjistit kde máme   nedostatky a na co se zaměřit při následné odborné přípravě a výcviku. Součástí   soutěže je také záchrana osoby z nebezpečných prostor a její resuscitace a rychlost   při správném ustrojení zásahové výstroje.

   Nejdříve bylo  nutné přesvědčit vlastní členy SDH Chlumín o tom, že vznik takovéto   soutěže bude prospěšný a nebylo to vůbec  snadné. Soutěž prošla několika úpravami, posouvání termínů konání soutěže a setkala se s velmi vlažným přístupem hasičské veřejnosti. Vzhledem k napjatému soutěžnímu kalendáři požárního sportu našeho okresu jsme nepočítali s desítkami přihlášek do soutěže od hasičských spolků, nepočítali jsme však s tak velkým nezájmem samotných jednotek požární ochrany obcí. Vytrvali jsme a začali získávat podporu pro vznik této soutěže. Získali jsme grant ze Středočeského kraje, podpořila nás Obec Chlumín, Újezdec a Hostín u Vojkovic a podporu projevil i obchod s hasičskými potřebami Požární bezpečnost. Hrdiny prvního ročníku soutěže jsou  jednotky obcí  Kralupy-Minice a Libiš, které se do soutěže přihlásily a dle jejich slov a reakcí nelitovaly. Staly se tak průkopníky této soutěže, jak jsme je také nazvali při nástupu a při zakončení soutěže.

  Soutěž byla pro všechny náročná jak po fyzické, tak po odborné stránce. A tak to má být, když se připravujete na záchranu lidských životů. Proto ten název ,,Vteřiny pro život“.

  Jednotka SDH obce Chlumín utvořila pro tuto soutěž dvě družstva. Máme v jednotce několik nováčků a chtěli jsme všechny zapojit a otestovat co vydrží. Všichni si vedli, i přes dílčí nedostatky, vážně  skvěle. I když jsme na vítězný pohár nedosáhli, cenné je pro nás to, že jsme o kus dál ve své připravenosti pomoci druhým , a že víme v čem se musíme zlepšit. To byl ten pravý smysl této soutěže.

  Historicky prvním vítězem se stala Jednotka SDH obce Libiš, druhou příčku obsadila domácí JSDHO Chlumín ,,A“, třetí byla JSDHO Kralupy-Minice a čtvrtou příčku vybojovala JSDHO Chlumín ,,B“.

  Vítěz odbržel krásný pohár, na který bude umístěn štítek se všemi  jmény hasičů vítězného družstva. Takto to bude pokračovat každý rok.

Ohni zmar.                                                                                           

                                                         Starosta SDH Chlumín Radek Douša

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář