Jdi na obsah Jdi na menu

2019 Soustředění mladých hasičů SDH Chlumín

imag4325.jpg    Mladí hasiči SDH Chlumín rozvinuli koncem července 2019 stanový tábor   kolem hasičské zbrojnice v Chlumíně, aby stmelili  kolektiv, potrénovali  svou   fyzickou kondici, vypilovali některé disciplín požárního sportu, projevili svou   kreativitu, ale také podnikli výlet po stopách prvního československého   prezidenta T. G. Masaryka do  obce Lány.

   Soustředění se zúčastnilo celkem 12 mladých hasičů, o které se po 3 dny   starali 4 vedoucí a instruktoři mládeže SDH Chlumín. Samotné dobrodružství   začalo ve čtvrtek odpoledne,  ihned při příchodu mladých hasičů do hasičské zbrojnice. Museli si sami bez pomoci rodičů vyřídit několik povolení a potvrzení, splnit několik úkolů a to jen proto, aby jim mohl přísný správce tábořiště povolit postavit si stan a ubytovat se. Stany si stavěli také sami, protože obecně platí, jak si kdo ustele, tak si lehne. Vedoucí  po celou dobu soutředění  kontrolovali , jak si svá dočasná obydlí mladí hasiči udržují a uklízí. Po stavbě tábora se MH rozdělili do dvou skupin, zvolili si jména a znaky skupin  a vytvořili táborová trička. První den zakončili táborovým ohněm a opékáním buřtů.

  Páteční  program byl fyzicky nejnáročnější  z celého soustředění.  MH začali kruhovým fyzickým tréninkem. Následoval  výcvik v průzkumu daného sektoru a jeho vyhodnocení.  V našem případě se jednalo o průzkum okolí rybníka ,,Rasovna“.  Ještě před obědem zvládli MH fyzicky velmi náročnou hru ,,(Z)Vracečka, po které všem opravdu velice vyhládlo. Odpoledne následoval  trénink disciplín požárního sportu, zejména  běhu jednotlivců na 60 m s překážkami. Po večeři si hasičata zopákli pořadové cvičení a zahájili bojové maskování svých kmenů (družstev).

   Sobotní program je již tradičně výletní. Tentokrát  mladí hasiči pojali výlet  tématicky a navázali na loňské oslavy 100 let vzniku Československé republiky. Vydali  se do Lán po stopách T.G. Masaryka. Uctili  prezidentovu památku u jeho hrobu na lánském hřbitově. Navštívili  muzeum T.G.M. a zámecký park letního sídla našich prezidentů. Prohlédli  si, kromě samotné obce Lány, také místní muzeum závodních automobilů a ohrady s antilopami losí a lamami guanaco. Po návratu do tábora u chlumínské hasičárny proběhla bitva s vodními balónky mezi oběma kmeny. Sobotní večer patřil opět  kurzu společenské etikety.

   Nedělní dopoledne se MH  věnovali  uzlování, topografi a  buzolám. Následovalo bourání stanů, hledání  ztracených svršků a úklid okolí hasičské zbrojnice do původního stavu. Vyhodnotili jsme celotáborovou hru, odměnili vítěze i poražené, předali jsme pamětní diplomy a rozběhli jsme se vstříc prázdninovým radovánkám.

                                                                               Kolektiv mladých hasičů SDH Chlumín

logo-msmt.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář